De wandeling start en eindigt aan de Sint-Laurentiuskerk.

Binnenin moet je zeker de Romaanse doopvont uit de 12de eeuw, waarvan drie friezen zijn afgeboord met legenden van Sint-Nicolaas van Myra gaan bekijken.

 

 

Langs het Molenstraatje werden de weilanden gedeeltelijk uitgegraven tot een gecontroleerd overstromingsgebied met een capaciteit van 50.000 m³, waardoor het dorp, zoals het in 2007 gebeurde, gevrijwaard wordt van nieuwe overstromingen bij hevige regenval.

Wij komen bij de "Diksmuidse Heirweg" en treffen er de hoeve “Noordweghe hof” aan, één van de mooiste van ons dorp

In het bos van Vloethemveld bewandelen we de zogenaamde "Lange Dreef", nu Polderdreef. Deze 1 km lange dreef vormt de grens tussen Zedelgem en Snellegem die pas in 1777 nauwkeurig werd bepaald na de drooglegging van dit zompige gebied.

Op de hoek van de Diksmuidse Heirweg en de Snellegemsestraat staat een verzorgde Mariakapel, in 1878 gebouwd door juffrouw Mathilde Rommel, genaamd "Kapel der Noordwandeling".

Langs de Diksmuidse Heirweg merken we tussen naaldbomen heen het kasteel van Zedelgem "Ter Zaele". In werkelijkheid betrof het een buitenverblijf van de familie van Ockerhout waarvan één van de kasteelheren, Laurentius van Ockerhout, er in 1815 overleed (huisnummer 119).

De naam van het lokaal dienstencentrum “De Braambeier”herinnert aan de talrijke braambesstruiken, die in de omgeving stonden. Achteraan het gebouw werd het kunstwerk “Deflector” van Maarten Schaubroeck aangebracht. Het is een kunstige zonwering, waarbij de stalen vlakken het
zonlicht reflecteren en dempen.